logo
logo

Hírek

Munkatársak

Vízió

Kapcsolat

Misszió: Történetünk kezdetén Pécsbányatelep, Pécs egyik volt bányász kolóniája, 25 éve nem talál magára. Elvesztette korábbi identitását a bányabezárásokkal, megszűntek a munkalehetőségek, hátrányos helyzetű, szociális problémákkal küzdő családok küzdenek hónapról hónapra a megélhetésért.

A településrészt a média leginkább a bűnügyi rovatban juttatja szerephez. És mégis. Gyönyörű a környezet, csak egy kicsit gondozatlan, gazdátlan. Sok a tenni akaró ember, csak nincs egy közös út, ami kivezetne a leszakadásból.

Erre válaszul alakult 2016. január 26-án az Ezeréves Gesztenyés Szociális Szövetkezet nagyrészt pécsbányai lakosokból. A szövetkezetnek jelenleg 20 tagja van, vezetősége egy három tagú elnökségből és egy három tagú felügyelőbizottságból áll. A Szövetkezet elnöke Vozár Pál, a helyi közösségi ház és kulturális egyesület vezetője, az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjai pedig szintén helyi lakosok.

A Szövetkezet tagsága rendkívül sokszínű, található köztük értékesítő szakember, orvos, vegyész, informatikus, szociológus, közgazdász, mentálhigiénés szakember, andragógus, pénzügyi szakember, őstermelő, gyógynövény szakértő, pedagógus, gyógypedagógus és húsipari szakember is. A sokfajta szakterületről érkező tudás és tapasztalat véleményünk szerint mindenképp javára válik a szövetkezetnek, mivel képessé teszi a tagságot egyes problémák és feladatok árnyalt elemzésére és összetett megoldására.

Az Ezeréves Gesztenyés Szociális Szövetkezet megalakításával sok – bennünket évtizedek óta feszítő – problémára kívánunk választ adni.

Úgy vesszük használatba a bennünket körbevevő természetet, hogy szépüljön a településrész, gazdái leszünk a Szelídgesztenyésnek. Ökológiai szemlélettel, aktívan formáljuk a környezetünket. Profit termelésére képes vállalkozás alapjait tesszük le, ami megállja a helyét a nyílt piacon, miközben nem a profit emelése, hanem a bevételből méltányos jövedelem nyújtása a célunk. Bevonjuk ezekbe a folyamatokba azokat a helyi családokat, amelyeknek eddig esélyük sem volt büszkének lenni a lakóhelyükre, a munkájukra. Közösséget teremtünk, közös érdeket teremtünk.

Hogyan is gondoljuk ezt?
Alapvetően a helyi szelídgesztenye feldolgozásával és a mecseki szelídgesztenye termelőkkel való hosszú távú együttműködéssel. Két alapvető termékünk lesz, a sült gesztenye, amelyet Pécs városának utcáin és rendezvényein fogunk árulni pécsbányai hátrányos helyzetű lakosok bevonásával illetve a gesztenyeliszt, amelyet országosan fogunk értékesíteni. Célunk egy gesztenye-feldolgozó kisüzem létrehozása, ahol a helyben élő hátrányos helyzetű munkavállalók állítják elő a gesztenyelisztet (továbbiakban egyéb termékek előállítását és bérmunka vállalását is tervezzük).

Vízió:
A helyi védettséget élvező, legendás pécsi Ezeréves Gesztenyést ökológiai gazdálkodás keretében a helyi, zömében halmozottan hátrányos helyzetű munkavállalók bevonásával keltjük új életre.

A gesztenye feldolgozására, sült gesztenye értékesítésére, valamint gesztenyeliszt gyártására vállalkozunk. A sült gesztenyét a helyi lakosoknak Pécs város rendezvényein, közterületein, a gesztenyelisztet közvetlen, viszonteladói értékesítéssel és webshopunkon keresztül a reformtáplálkozást követőknek, ételérzékenységgel küzdőknek áruljuk majd.

A sült gesztenye szezonálisan felállított árusító helyeinken október és január között, a gesztenyeliszt pedig egész évben elérhető lesz.

Bemutatkozás:
Vozár Pál - vezető
Égi Márta – pénzügy&adminisztráció
Arató Vilja – marketing&pr&külkereskedelem
Lokodi Ákos - gasztronómia
Bocsi Éva&Szűcs András – design, honlaptervezés, animáció
Pécsiné Kovács Kitti – gesztenyeárus
Bognár József – gesztenyeárus